ŞEHİR ÖLÇEĞİ
Hatay şehri, üst ölçekte incelendiğinde; şehrin bütünün doğusunda ve batısında konumlanan dağlar arasında kalan bir bölgeye sıkıştığı ve gelişimin Kuzey Güney aksı doğrultusunda gerçekleşebileceği göze çarpar. Ancak şehrin bu güne kadarki genel gelişiminin, ışınsal bir sistemle, eski kentin sırtını batıda kalan dağlara vererek ana caddeler üzerinden gerçekleşmiş olduğu gözlemlenebilir.
Şehrin merkezini dışarılara doğru taşıyan bu önemli aksların üzerinde, bu gelişimi destekleyen, aralıklarla okunabilen sosyal donatıların, geniş açıklıkların ve geniş yeşil alanların varlığı gözlemlenmiştir. Mehmet Kafadar Caddesi üzerinde konumlanan Hatay Devlet Hastanesi,Hatay İlkokulu, öğretmen evi bu duruma örnek gösterilebilir.
Bu donatılar ve geniş açıklıklar, şehrin ana aksları üzerinde algılanan genel cephe hattı ve gabariden farklılık göstererek, yol boyunca belirli görsel sekansların oluşumunu desteklemektedir.
Algılanan genel şehir karakterinden gabari, volumetri ve periferilerindeki boşluklar sayesinde farklılaşan bu şehir parçaları ya da sosyal donatıların birçoğu; -Devlet Hastanesi örneğinde olduğu gibi- şehrin bütününe hizmet eden nitelikte oldukları için, Hatay’ı; eski şehir /yeni şehir ayrımından kurtaran bir katman olarak gözlemlenmiş ve şehrin olumlu bir özelliği olarak kabul edilmiştir. Ayrıca, Şehir içindeki hareketi, belirli sekanslara ayıran ve bu özelliği sayesinde kent içinde mesafe algısı, bellek gibi önemli olguların var olmasını da sağlayan bu katman , algısal olarak da bahsedilen bütünlüğü sağlamaktadır. Bu katmana uyum, projemizde öngördüğümüz en önemli tasarım kararıdır. Bu karar doğrultusunda, önerdiğimiz proje iki önemli bileşenden oluşmaktadır;
1- Binanın kompakt bir şekilde proje alanının batı ucunda konumlandırılması sayesinde,alanın doğuda kalan bölümünde park olarak kullanımı öngörülen bir kentsel açıklık yaratılması düşünülmüştür. Yakın çevredeki önemli akslar boyunca genelde 5 ve 7 katlı binalardan oluşan yapı adaları arasında, alanın güncel kullanımının yarattığı sekansın korunması birincil önemdeki tasarım kararını destekleyen en önemli unsurdur.
2- Tasarlanan bina proje alanının yakın çevresinden geçen, şehir ölçeğinde en önemli iki aks olan, Mehmet Kafadar Caddesi ve 75. Yıl Bulvarı’nın kesişim noktasına yakın konumlandırılmıştır. Bu durum, binanın her iki akstan algılanabilmesi ve plastik yapısının arketipal özelliği sayesinde desteklenen, şehrin hareket algısındaki sekans fikri güçlendirilmiştir.